Antisobolani-antirozatoare
Data postare: 28 Feb
0 Comentarii
Descriere si informatii generale .
SOARECI SI SOBOLANI
Se trag din soarecele maroniu, originar din China. Exista o prejudecata impotriva acestor animale din cauza faptului ca raspandesc boli. Dar nu ei sunt de vina, ci puricii pe care ii poarta. Sobolanii au ajuns in Europa acum mai bine de 2000 de ani, ascunsi la bordul vapoarelor, printre saci cu faina si cereale. Sunt considerati daunatori deoarece rod aproape orice, de la sapun pana la talpi de pantofi sau hartie.
ROZATOARE
In regnul animal, ordinul RODENTIA, al rozatoarelor, cuprinde un numar foarte mare de specii, adaptate la diferite medii de viata.
INCISIVII
Rozatoarele au pe fiecare maxilar cate o pereche de incisivi, cu smalt numai pe fata dinspre inainte. Acestia sunt mari, in forma de dalta si mult curbati spre interior. Radacina lor este deschisa, iar cresterea continua, ceea ce-i obliga sa roada ceva tot timpul, ca sa ii toceasca.
MURINAE
Familia din care fac parte soarecele si sobolanul are cele mai numeroase specii raspandite pe toate continentele. La noi traiesc 8 specii.
PISICA
Este dusmanul natural al soarecelui. In 2000 i. Hr., pisica a fost imblanzita de egipteni. Cu toate ca majoritatea pisicilor domestice nu trebuie sa-si prinda hrana, instinctul lor este de a vana. Deseori, pisicile se distreaza cu prada lor, in loc sa o omoare imediat.
COBAII
La inceputul secolului al XIX-lea, oamenii au inceput sa foloseasca soarecii pentru experiente. Testele de laborator efectuate pe micutele rozatoare au dus la descoperirea multor medicamente sau tratamente pentru oameni. Astazi, peste 25 de milioane de soareci sunt folositi in fiecare an in experimentele laboratoarelor de genetica din intreaga lume. Domesticiti, deparazitati si crescuti in conditii igienice, unii soareci sunt animale de companie excelente.
Frica de soareci
Fobia reuneste un grup de simptome care apar in momentul in care ti-e frica de unele obiecte sau situatii. Frica de micutele rozatoare se numeste si zemifobie.
Soricei celebri
MICKEY MOUSE. Primul film cu simpaticul personaj a fost si primul desen animat cu sonor. Walt Disney a terminat pelicula „Steamboat Willy” in 1928.
JERRY. Indragitul soricel este mai „tanar” cu 12 ani decat Micky. El a fost desenat de animatorii Hanna si Barbera.
* STUART LITTLE. Cele doua filme cu dragalasul soricel turnate pana acum de Columbia Pictures - in 1999 si 2002 - au avut un succes extraordinar.
Anii sobolanului
Un ciclu al calendarului chinezesc dureaza 12 ani, fiecare an purtand numele unui animal. Legenda spune ca Buddha le-a chemat la el pe toate animalele inainte sa paraseasca aceasta lume. Numai 12 animale au venit, iar el le-a rasplatit dand numele lor cate unui an. Se spune ca oamenii nascuti sub semnul sobolanului sunt inteligenti si harnici. Anii sobolanului au fost: 1960, 1972, 1984, 1996. Urmatorul va fi 2008.
Capcane
CU ARC. Soarecele este momit cu o bucata de branza. Atingerea ei declanseaza un arc care impinge o parghie. Soarecele sfarseste strivit. FARA IESIRE. Odata intrat intr-o cutie printr-o portita care se deschide intr-un singur sens soarecele ramane blocat inauntru. Izolat, moare de foame. CU OTRAVA. Hrana imbibata cu otrava pusa in locurile vizitate de soricei. CU LIPICI. Pe un carton este intins un fel de clei. In centrul unui carton uns cu clei se pune o mancare tentanta pentru soareci. CU ULTRASUNETE. Ucide rozatoarele cu ajutorul unui generator de ultrasunete.
MOUSE-UL. Numele englezesc al soricelului a devenit universal odata cu raspandirea calculatoarelor. Mouse-ul a fost inventat in 1964 de Douglas Englebart de la Institutul de Cercetari Standford. Primul mouse s-a numit „indicator de pozitie X-Y pentru un sistem de afisare”.
Ce soareci traiesc la noi
* SOBOLANUL CENUSIU
* SOBOLANUL NEGRU
* SOARECELE DE GRADINA
* SOARECELE DE CASA
* SOARECELE PITIC
* SOARECELE DE CAMP
* SOARECELE GULERAT
* SOARECELE DE PADURE
Stiati ca…?
* O femela sobolan poate aduce pe lume pana la 800 de pui intr-un singur an.
* Peste 100 dintre cele mai cautate doctorii au fost create pe baza unor experiente pe cobai.
* In India, sobolanul este considerat animal sfant. In templul din Deshnok traiesc peste 20.000 de rozatoare.
* Un cobai care sufera de artrita poate ajunge sa coste 200 de dolari, in timp ce o pereche de soareci epileptici ii poate aduce crescatorului un castig de 10 ori mai mare.
* In laboratorul Xenogen, din California, in codul genetic al unui cobai a fost introdusa proteina care-i face pe licurici sa straluceasca
Metoda de combatere :
Substante ecologice si lipici,
Scrie un comentariu
Nota: Codul HTML nu este interpretat!